Miko Severa - Žena s kvetmi

Stav:Voľný predaj
Číslo položky: 108390
Počet návštev:2127
Cena: 500
Kupujem
Popis

Rok: 2018
Technika: kyanotypia, tónovanie kávou a čajom 1/3
Rozmery: 52 x 42 cm
Značenie: vľavo dole

Kyanotypia/cyanotype (tiež známa ako fotochemická modrotlač, alebo železitá tlač, z gréckeho kyanos-modrý) je jedna z historicky najstarších fotografických techník, ktorá poskytuje výrazne modré obrazy.
Dnes je zaraďovaná do širokej skupiny takzvaných „alternatívnych fotografických postupov. Touto technikou sa v tmavej komore vyvoláva fotografovaný obraz priamo na akvarelový papier, no ako podklad je možné použiť aj iné materiály. Takto vyvolanú kyanotypiu je potrebné vymývať vo vode a následne ju tónovať kávou, čajom, čo spôsobí ztmavnutie výrazne modrej do tmavších odtieňov.

Miko Severa
Zobraziť signatúry

(1988 - )
Dátum narodenia: 8.12.1988
Miesto narodenia: Košice

Miko Severa je košický umelecký fotograf, zaoberajúci sa najmä scénickou fotografiou. Originálnosť, autentickosť, vzácnosť sú tri vlastnosti, ktoré si vybral za hlavné črty svojej tvorby. Nielen z toho dôvodu fotografuje iba na film (analóg), ale používa aj alternatívne fotografické procesy ako je kyanotypia (angl. cyanotype r.1842) a mokrý kolodiový proces (angl. wet plate collodion r.1851). Tie patria k historicky najstarším technikám vytvárania fotografií. Do jeho tvorby tak patria aj vzácne originálne zábery odfotografované na skle a plechu a tiež modrasté kyanotypie vyvolané v tmavej komore na akvarelovom papieri a následne tónované kávou a čajom.

Autor experimentuje tiež s dokumentárnou fotografiou z pohľadu fotografa - umelca, pričom na dokument často využíva vlastnoručne vyrobené (dierkové) fotoaparáty tzv. camera obscura, ktorými dokumentárnu fotografiu približuje skôr k umeleckému dielu.

Svoje práce pravidelne prezentuje od roku 2015 na predajných autorských výstavách. Autor vystavoval svoje diela aj vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach (25.4.-2.6.2019).
Miko Severa fotografuje na objednávku pre zberateľov umenia a zákazníkov. Venuje sa svojim vlastným umeleckým projektom, ktoré vytvára v limitovaných sériách vo svojom ateliéri v Košiciach.

Autorove diela v priamom predaji

Žena s kvetmiŽena s kvetmi
Číslo položky: 108390
Voľný predaj

Cena: 500 €
StromStrom
Číslo položky: 108313
Voľný predaj

Cena: 500 €
Sediaca ženaSediaca žena
Číslo položky: 108391
Voľný predaj

Cena: 500 €