Ivan Mládek

Zobraziť signatúry

(1942 -)
Dátum narodenia: 7.2.1942
Miesto narodenia: Praha

Ivan Mládek sa narodil 7.2.1942 v Prahe, absolvent priemyselnej školy strojníckej a Vysokej školy ekonomickej.Je známym hudobníkom, ale v poslednej dobe sa venuje maľovaniu a jeho obrazy na autorských výstavách majú vzostupnú tendenciu i gradujúci záujem o jeho diela.
Počas stredoškolského štúdia u neho vzrastá záujem u jazzov av roku 1959 spoluzakladá študentský dixieland „Storyville Jazz. Od roku 1961 sa už snaží formovať prvé Banjo Bandy, v ktorých by sa mohol viac realizovať ako sólový banista. V roku 1966 zakladá „Old Time trio“ s ktorým účinkuje na pravidelných jam sessionoch v pražskom Poetickom klube Viola av rozšírenej zostave aj v študentskom klube Vltava. V tom čase tiež hrá na banjo s vtedy populárnym triom KTO.
V roku 1968 odchádza na pol roka do Francúzska, kde účinkuje v parížskych ruských kluboch ako sólový hráč na balalajku. Po návrate do Československa jazdí spočiatku po nočných kluboch, varieté a estrádach s banistom Františkom Turkom, potom vystupuje striedavo ako mandolinista v countryovej skupine White Stars a ako banista vo svojom „Old Time Triu“. V roku 1970 na coutryovom festivale v pražskej Lucerne oslavuje úspech so svojim trojbanjovým banjo bandom, ktorému sami organizátori festivalu dali názov Banjo Band Ivana Mládka.
V roku 1971 natáča pre firmu Supraphon prvú svoju skladbu „Upírova pieseň“ a od roku 1973 pravidelne natáča pre Československý rozhlas. Spočiatku len inštrumentálne skladby, neskôr už svoje prvé dadaistické a recesistické pesničky. Prijíma v tomto období angažmán v estrádnej skupine Mustangovej, ale jeho pesničky sú koncom roku 1975 natoľko populárne, že si môže dovoliť svoj Banjo Band profesionalizovať a rozbehnúť sa s ním po československých pódiách. Pre svoje programy začína písať aj sprievodné slovo, scénky a monológy, začína ho čoraz viac zaujímať humor ako taký a ťažisko jeho tvorby sa stále viac presúva z pesničiek na humoristickú beletriu.
Ako humorista sa v rokoch osemdesiatych realizuje aj ako maliar a začína maľovať oleje vo svojom originálnom „antiperspektívnom“ štýle. Po roku 1989 sa mu otvárajú dvere do privátnej televízie NOVA a jedenásť rokov pre ňu raz mesačne píše a točí pravidelné hudobno-zábavné programy „Čundrcounry show“ a „Country estráda“. Pre tieto formáty píše aj všetky monológy a scénky, ktorými v Česku popularizuje najmä komiky „Pitkina“, Lenku Plačkovú, „Libunu“, Betty Kušnírovú a niektoré ďalšie. V roku 2009 nadväzuje spoluprácu s novou TV Barrandov a postupne pre ňu píše a natáča sériové konverzačné komédie „Cyranov Ostrov“, „Cyranov polostrov“ a „Noha XXII“.
Do dnešného dňa napísal viac ako šesťsto pesničiek, z ktorých niektoré v českých krajinách zľudoveli /Dáša Nováková, Jožin z bažín, Prachovské skaly, Jedz, Linda a ďalšie/, natočil 13 LP, 35 CD, vyšlo mu 13 humoristických knižiek a 14 posterov jeho „antiperspektívnych“ olejov. A so svojim Banjo Bandom odohral tisíce predstavení v Českej a Slovenskej republike, v Poľsku, Nemecku, Švajčiarsku, Belgicku, Rakúsku, Spojených Štátoch a Ruskej federácii. Okrem všetkých svojich hudobných a humoristických aktivít je aj autotorom patentu na Guitariano – prvý sériovo vyrábaný keyboard pre gitaristov, ktorý bol prvýkrát predstavený verejnosti na Svetovej výstave hudobných nástrojov v Anaheime v USA v r.2001
V súčasnej dobe sa Ivan Mládek venuje predovšetkým výtvarnej činnosti a koncertovaniu so svojim Banjo Bandom.