Jozef Baus senior

Zobraziť signatúry

Jozef Baus - rodák z Rumanovej - 40 rokov robil v zdravotníctve. Bol obvodným lekárom v Nových Sadoch, posudkovým lekárom aj závodným lekárom v Kovoplaste. Svoje diela maľoval najmä cez víkendy, cez pracovné dni nebolo času. Od roku 1990 je na dôchodku, tak sa tejto záľube venuje intenzívnejšie, ako sám hovorí,inšpiruje ho najmä príroda. Experimentoval z viacerími technikami ako je kreslenie, olejomaľba, enkaustika, no nakoniec ostal pri akvareli.

Oblasť tvorby

V 70. rokoch sa podieľal na založení amatérskeho výtvarného krúžku pri PKO, ktorý vtedy viedol výtvarník Viliam Široký. V súčasnosti je Baus členom združenia nezávislých výtvarníkov Artefakt a Detvianskej umeleckej kolónie, ktorá má asi 130 členov zo Slovenska aj zahraničia. V rámci plenérov sa nitriansky maliar stretáva s ostatnými neprofesionálnymi výtvarníkmi.
V Bausových dielach, pripomínajúcich impresionizmus, dominuje farba. Nevyjadrujú žiadny dej, ale impresiu, pocit, dojem - najmä z veľkoleposti prírody. Rád používa teplé, zemité farby, ale veľmi rád má aj modrú farbu. Jeho matka bola ľudová výtvarníčka, práve ona ho uviedla do sveta farieb a umenia.

Výstavy

Jozef Baus st. mal desať samostatných výstav v Nitre a v ďalších slovenských mestách, zúčastnil sa aj kolektívnych výstav, domácich aj zahraničných maliarskych sympózií. „Autor vytvoril inšpiratívne prostredie aj pre svoje deti, ktoré zdedili vzťah k umeniu. Jeho syn Jozef Baus ml. je dnes profesionálnym výtvarníkom a vysokoškolským pedagógom.