Ľudovít Lukáč - Kopy

Stav:Voľný predaj
Číslo položky: 142404
Počet návštev:72
Rok: 1982
Značenie: vľavo dole "Lukáč", štítok SFVU
Rozmery: 65 x 40 cm
Cena: 1 200
Kupujem
Popis

Technika: olej na sololite
Rok: 1982
Značenie: vľavo dole "Lukáč", zo zadnej strany diela štítok SFVU
Rozmery: 65 x 40 cm
Rozmery rámu: 75,5 x 50,5 cm

Ľudovít Lukáč sa narodil 15. 4. 1941 v Novej Bystrici.
Maliarstvo študoval súkromne u Martina Benku v Martine. Pracoval v Turčianskych strojárňach a od roku 1964 bol umelcom „na voľnej nohe“.Pôsobil v ateliéry v Tatra dome na Kuzmányho ulici v Martine.

Úsilie nájsť cestu k profesionálnemu chápaniu výtvarného kumštu bolo v jeho prípade spojené s vplyvom Martina Benku a Miloša Alexandra Bazovského. Nezanedbateľnú rolu však zohrali aj Bohuš Záboj Kuľhavý a Milan Laluha, s ktorými Lukáč istý čas pracoval v spoločnom ateliéri. Už jeho rané diela charakteristicky poznačil symbolizmus a expresívne napätie, pričom citovosť zobrazenia rezultovala z hĺbky zaujatia ľudovým typom. Častým motívom Lukáčovej tvorby boli pracovné témy, intenzívne čerpal tiež z nespočetných variácií krajinnej scenérie a foriem človečenského údelu, z metamorfóz prírodných krás a sociálnej reality. K majestátu krajiny pristupoval s bázňou, z mnohých obrazov zreteľne cítiť lásku k jednoduchým ľuďom, spätosť s ich osudmi a dôvernú znalosť života na vidieku. Nešlo mu ale o romantické oslavovanie krajiny, či etnografické dokumentovanie konkrétneho dedinského prostredia.

Ľudovít Lukáč mal za života niekoľko individuálnych prezentácií v Martine, kolektívne vystavoval v Banskej Bystrici, Bratislave, Komárne, Oščadnici, Košiciach, Nitre, Žiline…, ale i v Prahe a Maďarsku (Miškolc, Eger, Salgotarján). Tvorcove maľby a kresby sú uložené v depozitoch Kysuckej galérie v Oščadnici, Turčianskej galérii v Martine, Oravskej galérie v Dolnom Kubíne (a inde), v mnohých súkromných zbierkach doma i v zahraničí. V roku 1988 výtvarník tragicky zomrel vo veku 46 rokov. Pochovaný je v Martine.